Mire figyeljünk az új építésű ingatlan vásárlásakor? - „etikus kisokos”

Mire figyeljünk az új építésű ingatlan vásárlásakor? - „etikus kisokos”

2022-03-11 10:15:19

Alapvetően a vásárlás előtt fontos tisztázni, hogy milyen  célra keressük az adott ingatlant. Más szemmel nézünk egy olyan lakásra, amiben  rövid vagy hosszú távon az életünket fogjuk élni, és máshogy a befektetési,  azaz legtöbbnyire kiadási szándékkal vásárolt ingatlanra. Ebben a témában adott  tanácsokat Sándor Viktória, az Etikus Ingatlanos Mozgalom Védnöke a HIT rádió  hallgatóinak, és most ezeket a tanácsokat osztjuk meg kedves olvasóinkkal is.


Ha saját célra keressük akkor fontos tisztázni, hogy mekkora legyen a méret. Bővül vagy szűkül e a család?  A szobák elhelyezkedése már a kezdeti stádiumban is átlátható, gondoljunk arra, hogy az emberek ne egymáson átjárva tudjanak közös helyiségeket megközelíteni. Pontosan határozzuk meg, hogy munkaügyi, szociális ellátottsági  szempontból mire van igényünk, azaz milyen távolságra járunk dolgozni és milyen a bölcsőde, óvoda, iskola, bevásárlási lehetőség, ellátottság. Fontos-e,  hogy csendes helyen legyen, vagy inkább közel legyen a tömegközlekedés. A  gyerekek életkora is meghatározó lehet a hely kiválasztásában az esetleges önálló közlekedés miatt.


Az elmúlt lassan két év tapasztalata azt mutatja, hogy a  családok fontosnak tartják a kertkapcsolatot vagy minimum az erkély meglétét. Ezt is figyelembe kell venni a választáskor.


Ha mindezekkel tisztában vagyunk, akkor válogathatunk a meglévő ajánlatok közül. Ahogy egy kedves ügyvédbarátom szokta mondani az alaprajzról való vásárlás HIT kérdése. Ugyanis attól, hogy szép papírokat látunk és a monitoron már az új, berendezett lakás bútorait rendezgethetjük, még lehet, hogy az első kapavágás sem történt meg. A tapasztalatok azt  mutatják, hogy annál biztosabb – és erre a 2008-2014-es válság idején voltak a legjobb példák, – hogy egyszer révbe érünk, minél több áll a  házból.


A legtöbb kivitelező bankhitelből építi az ingatlant. Nyilván előzetes feltételeknek és eladott lakásszámnak, üzleti tervnek kell megfelelnie, de ettől még nem kevés példa volt rá, hogy a begyűjtött pénzekből végül nem épültek meg az ingatlanok és az emberek futottak a pénzük után. Nyilván a törvény sok mindenre ad lehetőséget, de senki sem szeret évekig több millió forintot nélkülözni és megragadni abban az állapotban, ami miatt váltani szeretett volna kisebb vagy nagyobb ingatlanra, vagy kedvezőbb lokációba.


Igazi biztosítékot nem lehet adni, de minél ismertebb egy  kivitelező, annál nagyobb biztonsággal szerződhetünk le akár már az elején is.  Nyilván minél előbb jelentkezünk be egy új építésű ingatlan vásárlásra, annál  alacsonyabb nm árral kell számolnunk. Ahogy halad előre az építkezés egyre drágább a “beszállási” lehetőség.


A szerződés megkötésekor nagyon pontosan figyeljük meg,  hogy mi az, amit a lakás megvételével kapunk. A legtöbb esetben az elején még lehet burkolatokat, szanitereket, nyílászárókat egy meghatározott palettáról választani, aztán az idő előrehaladtával ez már lehet, hogy bezárul. A falak mozgatására is van, ahol lehetőséget adnak, egy esetleges optimálisabb alaprajz miatt, de nyilván nagyon korlátozott mértékben. Konyhabútor és egyéb beépítés azonban nem várható nagyobb társasházak esetén; kisebb méretű, akár kétlakásos ikerházaknál akár kompletten és kulcsrakészen is lehet gondolkodni, nyilván a kivitelezővel megállapodott feltételek mellett.


Mindennek az alapja egy jó szerződés, amit legtöbbször az  új építésű ingatlan kivitelezője által biztosított ügyvéd fog elkészíteni.  Ennek díját beleértik az árba, de az abban foglaltakon csak kis mértékben van  lehetőség változtatni. A saját ügyvédünknek azonban bármikor továbbíthatjuk és ha túl sok a kockázati tényező és nem kíván a kivitelező ezen  változtatni, avagy biztosítékokat beépíteni, úgy érdemes az ügyvédünk által  javasoltak alapján akár elállni a vételtől. Nem egy olyan esetről tudunk, ahogy beigazolódott az ügyvéd megérzése és a mai napig az alapoknál ragadt meg az építkezés.


Amit fontos tudni, hogy egy olyan ház, ahol még  nincs meg a használatbavételi engedély, nem albetétesíthető. Ebből kifolyólag nagyon pontosan körülírt formában kell meghatározni az  általunk kiválasztott és megvásárolni kívánt lakást. Azt is, hogy milyen  egyéb “tartozékokat” (értsd garázs, tároló, beálló kert rész) vásárolunk hozzá. A  szerződéskötéskor kikötik a fizetési ütemezést és fontos ennek a betartása,  mert egyes esetekben a nem fizetés a szerződés felbontását, az eredeti állapot  visszaállítását és a foglaló elvesztését jelentheti.


Több konstrukcióban lehet fizetni, ez az adott kivitelezővel történő megállapodás részét képezi. Azonban fontos, hogy a  végleges szerződés aláírásakor már TEHERMENTES, albetétesitett ingatlanról  beszéljünk, illetve az osztatlan közös tulajdonban lévő garázsoknál, tárolóknál  a pontosan részünkre kijelöltre szerződjünk.

Felhívom a figyelmet a referenciára. Ha nem nagy, ismert nevű kivitelezőtől vásárolunk, akkor kérjük el a referenciákat. Hol épített az adott cég és mit, érdemes megnézni, beszélni az ott lakókkal. Tisztázni, hogyha az új építésű ingatlanunkban bármilyen garanciális vagy jótállási, szavatossági probléma adódik, hogy viszonyulnak a kéréshez?


Mint az elmúlt másfél évben mindenki, aki felújít, épít, kivitelez, tapasztalhatjuk mi is, hogy a már leszerződött ingatlan  átadása esetleg csúszik. A szerződésben érdemes – ha nincs benne – erre is  kitérni, hiszen élethelyzetből adódóan több hónapos, vagy akár éves csúszás lehet, hogy nem fér bele a vásárlónak. Ha erre nincs lehetőség és nem látjuk biztosítva az elkészülési időt, érdemes még az elején más fele nézelődni.


Amikor elkészült a lakás a műszaki átadás átvételnél  mindent mérjünk le pontosan. Minimális eltérések már olyan négyzetméter eltérést eredményezhetnek, ahol esetleg a kivitelező vissza kell térítsen az árból. HA bármilyen kérdésünk, kételyünk van, ne  habozzunk utánajárni, mert később a pénztárcánk bánhatja. Nagy valószínűséggel az építési munkaterületre nem engednek be, de az  átadáskor is lehet észrevételezni és javítást kérni a rosszul lerakott csempének, törött szaniternek, vagy nem megfelelően kialakított klíma vagy konnektor kiállásoknak. Alapból ugyanis a rendelkezésre bocsájtott terv dokumentációhoz igazodva kellene elkészülni mindennek.


Az új építésű ingatlan átvételekor legtöbbnyire már a társasház megalakulása is megtörtént. Tanulmányozzuk át a szabályokat,  az állattartás rendjét, ha van ilyen, közös helyiségek használatát és a közösköltség  és egyéb esetleg a társasház által számlázott rezsik összegét és fizetési  módját.


És végül, de nem utolsó sorban: Vegyük figyelembe a  ránk vonatkozó családi kedvezményeket, kedvező hitelkonstrukciókat, esetleges  támogatásokat. Sok millióval toldhatja meg a családi kasszát a jelenlegi támogatási konstrukció.


etikusingatlanos.hu



ÚJ ÉPÍTÉSŰ INGATLANOK
lakásárak, Budapest lakás, drága lakás, dráguló lakás
Aki Budapesten akar lakást venni, készüljön fel a legrosszabbra
A budapesti kínálati lakásárak átlagosan már alulról súrolják a lélektani 500 ezer forintos határt - derül ki az otthonterkep.hu legfrissebb elemzéséből, melyet a kínálati árak aktualizálásának apropóján készített. Győr-Moson-Sopron megye a második legdrágább térségnek számít a hirdetési árak alapján. Szintén megfigyelhető, hogy nyílik az olló a legdrágább és a legolcsóbb kistérségek között, egyes esetekben már kilencszeres is lehet a kínálati árak különbsége.
felugró ablak bezárása
Hasznos információk lakáskeresőknek!

Heti egyszeri hírlevélben értesítjük aktuális lakáspiac helyzetről és alakulásáról.

Név

Email *

Kérem, adja meg nevét és e-mail címét, hogy tájékoztatni tudjuk!
Email címe megadásával hozzájárul, hogy hírleveleket kapjon.

*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!