Mi fán terem a függőben tartás ingatlan adásvételnél?

Mi fán terem a függőben tartás ingatlan adásvételnél?

2023-01-23 15:41:27

Ingatlan vásárlásakor sok esetben találkozhatunk az adásvételi szerződésben a tulajdonjog fenntartással vagy a függőben tartással. Korábbi cikkünkben már közelebbről megismerkedtünk a tulajdonjog fenntartással. Most a függőben tartás témakörét vizsgáljuk meg közelebbről.



Az ingatlan tulajdonjogának megszerzése


Ingatlan vásárlása esetén nem elég csak az adásvételi szerződés. Ahhoz, hogy valóban tulajdonossá váljunk a földhivatalnál is be kell jegyezzék a tulajdonjogunkat. Ekkor kerülünk fel az ingatlan tulajdoni lapjára, mint az ingatlan új tulajdonosa.


Ám a tulajdonosként történő feltüntetéshez nem elég, ha azt csak a vevő kéri. Ehhez az ingatlan bejegyzett tulajdonosának is hozzá kell járulnia. A hozzájáruló nyilatkozatot tulajdonjog bejegyzési engedélyként is emlegetik.


Tulajdonjog fenntartás vagy függőben tartás?


Az ingatlan tulajdonjogának megszerzésével kapcsolatban találkozhatunk a tulajdonjog fenntartással vagy a függőben tartással. Ezek akkor kerülnek előtérbe, ha a vevő nem fizeti ki azonnal a teljes vételárat. Természetes igény az eladó részéről, hogy ilyen esetben nem azonnal járul hozzá a vevő tulajdonjogának bejegyzéséhez.


  • A tulajdonjog fenntartás azt jelenti, hogy az eladó az adásvételi szerződésben a tulajdonjogát a teljes vételár megfizetéséig fenntartja.


  • A függőben tartás esetén a szerződő felek az adásvételi szerződés benyújtásakor arra kérik a földhivatalt, hogy a tulajdonjog bejegyzési kérelmet mindaddig tartsa függőben, amíg nem nyújtják be az eladó tulajdonjog bejegyzési engedélyét.


Mit jelent a függőben tartás a gyakorlatban?


Függőben tartás esetén a vevő tulajdonjog bejegyzési kérelme az ingatlan tulajdoni lapján széljegyre kerül, amíg az eladó tulajdonjog bejegyzési engedélyét be nem nyújtják a földhivatalhoz. Ez persze nem tarthat évekig, hiszen a függőben tartásra van egy határidő is, de erről még kicsit később szó lesz. A széljegyen szereplő kérelem, vagyis a vevő tulajdonjogának bejegyzését a földhivatal el sem kezdi, ugyanis vár az eladó hozzájárulására.


Kinek és miért előnyös?


A függőben tartás védi az eladót, hiszen a vevő tulajdonjoga mindaddig nem kerül bejegyzésre, amíg ki nem fizeti a teljes vételárat.

A függőben tartás a vevőnek is előnyös, hiszen biztosítja, hogy a vételár kifizetése esetén tehermentes tulajdont szerezzen, illetve más személy őt megelőzően ne szerezhesse meg az ingatlant. Mindezt hogyan?


Mivel a függőben tartás miatt a vevő kérelme széljegyre kerül, az minden más bejegyzést is megállít. Van ugyanis egy olyan szabály, hogy a széljegyen várakozó kérelmeket érkezésük sorrendjében kell elintézni. Ez pedig igaz a végrehajtási jog bejegyzésére is. Ha a függőben tartott tulajdonjog bejegyzési kérelem után esetleg beérkezne egy végrehajtási kérelem az eladó tulajdonában lévő ingatlanra, bizony az is beállna a sorba és ott várakozna. Amikor pedig bejegyzik a vevő tulajdonjogát, akkor a földhivatal a végrehajtási jog iránti kérelmet el fogja utasítani, hiszen addigra az ingatlan már nem az eladó tulajdonában lesz.


A függőben tartás hátránya


A függőben tartás hátránya maga az idő. Ez a lehetőség nem áll fenn korlátlan ideig. Maximum 6 hónapra lehet kérni.

Ha a rendelkezésre álló 6 hónapos határidőn belül nem kerül benyújtásra az eladó tulajdonjog bejegyzési engedélye, akkor a földhivatal törli a széljegyet. Így már nem kerülhet bejegyzésre a vevő tulajdonjoga. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy maximum 6 hónapja lesz a vevőnek, hogy kifizesse a teljes vételárat és benyújtásra kerüljön az eladó tulajdonjog bejegyzési engedélye.


A cikk szerzője: Dr. Kocsis Ildikó, ügyvéd

- - - - - - - -

A fenti tájékoztatás a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó céllal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vedd figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak.

ÉRTHETŐ JOG – A jogról könnyedén

www.erthetojog.hu

További hírekért, érdekességekért, kiadványokért látogasd meg az erthetojog.hu oldalt.

Hasznos tippekért, tanácsokért kövess bennünket itt is:

Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, YouTube

Ha tetszik az ÉRTHETŐ JOG, örömmel vesszük, ha ezt megosztod velünk.



JOGI ISMERETEK
ingatlan adásvétel
Mit jelent a tulajdonjog fenntartás ingatlan adásvételnél?
Ingatlan adásvétel során sokszor találkozhatunk két fogalommal: tulajdonjog fenntartás vagy függőben tartás. Mit jelentenek ezek és mire valók? Ebben a cikkben a tulajdonjog fenntartást járjuk körbe.
ingatlan öröklése
Miként felel az örökös az örökhagyó tartozásáért?
Ha öröklésre kerül sor, akkor nem ritka, hogy az elhunyt tartozásokat hagyott hátra. Ilyen esetben mindig felmerül a kérdés, hogy az örökös felel-e az örökhagyó tartozásáért? Ha pedig az örökös felel a tartozásért, akkor fontos, hogy saját vagyonával is köteles-e helytállni?
Mit értünk tulajdonjog fenntartás és függőben tartás alatt ingatlan adásvételnél?
Mit értünk tulajdonjog fenntartás és függőben tartás alatt ingatlan adásvételnél?
Ingatlan adásvételi  szerződések esetén gyakran találkozhatunk a „tulajdonjog fenntartással” való  eladás és a „függőben tartással” való eladás kifejezésekkel. Azonban e kifejezések  jelentése és a szerződésben játszott szerepe sokaknak nem világos. Mit jelent a  tulajdonjog fenntartás és a függőben tartás?
Bírósági szerződésmódosítás – Milyen esetben módosíthat szerződést a bíróság?
Bírósági szerződésmódosítás – Milyen esetben módosíthat szerződést a bíróság?
Rendszerint a szerződést megkötő feleknek van lehetőségük arra, hogy a szerződésüket közös megegyezéssel módosítsák. A Polgári Törvénykönyv azonban egyes esetekben lehetőséget biztosít arra, hogy külső szereplőként a bíróság módosítsa a szerződést, alakítva ezzel a szerződő felek közötti kapcsolatot.Milyen szerződések esetén lehet szó a bírósági szerződésmódosításról, és melyek a módosítás feltételei?            
felugró ablak bezárása
Hasznos információk lakáskeresőknek!

Heti egyszeri hírlevélben értesítjük aktuális lakáspiac helyzetről és alakulásáról.

Név

Email *

Kérem, adja meg nevét és e-mail címét, hogy tájékoztatni tudjuk!
Email címe megadásával hozzájárul, hogy hírleveleket kapjon.

*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!