Aki Budapesten akar lakást venni, készüljön fel a legrosszabbra

Aki Budapesten akar lakást venni, készüljön fel a legrosszabbra

2017-03-09 14:54:45

A budapesti kínálati lakásárak átlagosan már alulról súrolják a lélektani 500 ezer forintos határt - derül ki az otthonterkep.hu legfrissebb elemzéséből, melyet a kínálati árak aktualizálásának apropóján készített. Győr-Moson-Sopron megye a második legdrágább térségnek számít a hirdetési árak alapján. Szintén megfigyelhető, hogy nyílik az olló a legdrágább és a legolcsóbb kistérségek között, egyes esetekben már kilencszeres is lehet a kínálati árak különbsége.


Országos kép

A kínálati átlagárak Magyarországon 95 ezer és 477 ezer forint között mozognak. A legdrágább Budapest, itt ugyanis 477 ezer forintot kérnének az eladók egy lakásért négyzetméterenként. A sorban a fővárost Győr-Moson-Sopron megye követi (282 ezer Ft/négyzetméter), megelőzve a Balaton miatt erőre kapó Veszprém megyét (262 ezer Ft/négyzetméter), Pest megyét (243 ezer Ft/négyzetméter) és Hajdú-Bihar megyét (250 ezer Ft/négyzetméter).

Aki Budapesten akar lakást venni, készüljön fel a legrosszabbra

Aki Budapesten akar lakást venni, készüljön fel a legrosszabbra

2015 óta a kínálati árak országos viszonylatban 10-15%-kal emelkedtek, habár területenként eltérő mértékben. Közel 20%-os volt a hirdetési árnövekedés Veszprém megyében, 18,4%-os Budapesten és valamivel több mint 17%-os Komárom-Esztergom megyében. Győr-Moson-Sopron megyében úgy tűnik elérte a kínálati piac az egyensúlyt, ugyanis 2%-kal csökkent a kínálati átlagár.

Aki Budapesten akar lakást venni, készüljön fel a legrosszabbra

Mester Nándor, az otthontérkép.hu vezető elemzője elmondta, hogy Budapesten, Pest megyében, valamint a Balaton északi partján és Siófok környékén, továbbá Debrecenben még kitart az áremelkedés, főleg azért, mert az ingatlanfejlesztők még szinte tervasztalról képesek eladni az új lakások felét. Országosan a kínálati átlagárat az is növeli, hogy a használt piacra ütemesen térnek vissza azok, akiknek túl drága egy új lakópark, így a kereslet felfelé hajtja az árakat.

Élre tört a Balaton

A kínálati árak alapján készített, a 15 legdrágább kistérséget tartalmazó listáján Balatonfüred ál az élen, kínálati árszínvonala alapján már-már vetekszik a főváros áraival. Második helyen kicsit lemaradva, közel 400 ezer forintos négyzetméterárral szintén egy balatoni térség végzett, Siófok. Előkelő pozícióban vannak azonban Budapest agglomerációs városai is, így például a Budaörsi, a Pilisvörösvári, a Dunakeszi és a Szentendrei kistérség is.

Aki Budapesten akar lakást venni, készüljön fel a legrosszabbra

A legolcsóbb kistérségek a keleti országrészében találhatók. A legkevesebbért a Bodrogközi kistérségben (47 ezer Ft/négyzetméteres áron) kínálják az otthonokat. Érdemes azonban hangsúlyozni, hogy az áremelkedés itt is megfigyelhető, azonban de az indulás bázisa itt jóval alacsonyabb volt. Az adatokból világosan kirajzolódik, hogy Magyarország legdrágább és legolcsóbb kistérségei között tovább nőtt a szakadék, egyes esetekben ugyanis már közel 9-szeres kínálati árkülönbségről is beszélhetünk.
Budapesten általánosságban 18,4%-kal magasabbak lettek a kínálati árak, 2016-ban átlagosan 477 ezer Ft/négyzetméteres áron hirdették az eladó otthonokat, habár kerületi szintet jelentősek az eltérések. A legdrágább a Belvárosi lakások, ahol a már így is magas hirdetési átlagár közel 20%-kal tudott nőni 2015-höz képest. A legmarkánsabb áremelkedés az I. kerületben (33%), a VIII. kerületben (29%) illetve a VII. és X. kerületben (26,8%) volt.

Aki Budapesten akar lakást venni, készüljön fel a legrosszabbra

A kínálati árak növekedése továbbra is tendencia, habár már megjelentek olyan területek, ahol megállt az árnövekedés. Az új építésű otthonok tömeges piacra kerülése valószínűleg befolyásolja majd az árak alakulását, hiszen megnövekedhet a kínálat a használt lakások piacán.

 

ÚJ ÉPÍTÉSŰ INGATLANOK
újépítésű ingatlan
Mire figyeljünk az új építésű ingatlan vásárlásakor? - „etikus kisokos”
Alapvetően a vásárlás előtt fontos tisztázni, hogy milyen  célra keressük az adott ingatlant. Más szemmel nézünk egy olyan lakásra, amiben  rövid vagy hosszú távon az életünket fogjuk élni, és máshogy a befektetési,  azaz legtöbbnyire kiadási szándékkal vásárolt ingatlanra. Ebben a témában adott  tanácsokat Sándor Viktória, az Etikus Ingatlanos Mozgalom Védnöke a HIT rádió  hallgatóinak, és most ezeket a tanácsokat osztjuk meg kedves olvasóinkkal is.
felugró ablak bezárása
Hasznos információk lakáskeresőknek!

Heti egyszeri hírlevélben értesítjük aktuális lakáspiac helyzetről és alakulásáról.

Név

Email *

Kérem, adja meg nevét és e-mail címét, hogy tájékoztatni tudjuk!
Email címe megadásával hozzájárul, hogy hírleveleket kapjon.

*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!