Az ingatlanszakma nehézségei, kihívásai - Könnyebb vagy nehezebb lesz ezután?

Az ingatlanszakma nehézségei, kihívásai - Könnyebb vagy nehezebb lesz ezután?

2015-11-16 13:38:47

Szakértők is állítják, hogy az ingatlanos tranzakcióknál igen is fontos a közvetítői jelenlét. A szakma megítélése mégsem jó, hangzott el egy – a közelmúltban megrendezett - lakásbörzén.


Ennek ellenére igény van az ingatlanközvetítőkre az ügyfelek részéről. Nem kis létjogosultsága van a szakmának, a szegmensek közötti eltérések, a kereslet-kínálat nem egyenlő mértékű megoszlása is ezt a tényt igazolja.  Szerencsére az irodák ügyfelei is nagyobb részt így látják.

Az ingatlanközvetítők felé támasztott bizalom alapja a szakértelem, derül ki egy (nem reprezentatív) közvélemény kutatásból.

A szakértelem megléte, vagy annak hiánya az oka annak, ha igen, annak is, ha nem kérnek közvetítői segítséget az eladók, vagy a vásárlók.

Ez is bizonyítja, hogy megmaradni az ingatlanpiacon szakértelem hiányában lehetetlen. Nem is baj, hiszen minden szakmában alapfeltétel, hogy munkáját az ember hozzáértéssel, és kellő szakértelemmel végezze.

Egy neves ingatlanszakértő szerint azonban vitathatatlan, hogy a szakma megítélésén javítani kell, méghozzá gyorsan, annak ellenére, hogy korántsem annyira rossz a helyzet, mint ahogyan azt a médiákból hallani lehet. 

A cél – véleménye szerint – az, hogy az arra alkalmatlan, vagy etikátlan „szereplők” kiszoruljanak az ingatlanpiacról, és törtéjen ez az ügyfelek döntése alapján. Ezzel egyidejűleg a piac átrendeződik és a közvetítők által lebonyolított üzletek száma nőhet. 

A szakma kihívása tehát az ügyfelek bizalmának visszaszerzése, illetve annak megtartása. A jelenlegi ingatlanszakértő közreműködési arány 47 százalékról való növelése a cél.

Nem mindegy, hogy az ingatlanközvetítői munka milyen minőségű, és a személyes felelősség igen fontos tényező a felelősségteljes munkánál. Fontos az ingatlanspecialisták leinformálhatósága, és számon kérhetősége is.

Ezek mind létfontosságúak, hogy a szakmának ártó svindlereket a piac mindkét oldala kivethesse magából. 

A szakmájukat szerető ingatlanosok, BKIK és a Magyar ingatlanközvetítők Országos Szövetségének (MIOSZ) koordinálásával és jelentős szervezetek, hálózatok támogatásával elkészítették az Ingatlanszakma Etikai Normagyűjteményét, mely hatalmas lépés a szakma megújulásának és a kibicektől való megtisztításának irányába.

ÁLTALÁNOS INGATLANPIACI HÍREK
Egy kezeden megszámolhatod, hány lakás épült a sereghajtó megyében
Egy kezeden megszámolhatod, hány lakás épült a sereghajtó megyében
Továbbra is óriási különbségek jellemzik az magyarországi lakáspiacot, ami nemcsak az árakban, hanem a lakásépítések számában is tükröződik. Győr-Moson-Sopron megyében 11 új lakás jutott tízezer lakosra az első negyedévben, ez pedig messze a legjobb érték az összes megye és Budapest eredményeit nézve. Ez az országos 2,1 lakásos átlagnak az ötszöröse - derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből 
felugró ablak bezárása
Hasznos információk lakáskeresőknek!

Heti egyszeri hírlevélben értesítjük aktuális lakáspiac helyzetről és alakulásáról.

Név

Email *

Kérem, adja meg nevét és e-mail címét, hogy tájékoztatni tudjuk!
Email címe megadásával hozzájárul, hogy hírleveleket kapjon.

*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!